Business

Belysning i badrummet

När det kommer till installation av belysning i badrummet finns det en del man bör tänka på. Först och främst bör man tänka på säkerheten. Man behöver även tänka ut vilken typ av stil man vill ha på sina lampor. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska skaffa lampor till badrum. Du får även ett par exempel på passande lampor.

Köp endast lampor som är tillverkade för badrum

Det kanske låter ganska självklart, men man ska alltid köpa badrumssäkra lampor till sitt badrum. Skillnaden mellan vanliga lampor och lampor till badrum är fukttåligheten. Badrummet är ju trots allt hemmets fuktigaste rum. Därför är det enormt viktigt att se till att endast installera fukttålig belysning i sitt badrum. Om man installerar vanliga lampor i sitt badrum riskerar man kortslutningar och i värsta fall olyckor och allvarliga skador.

Ett badrum delas ofta in i olika zoner. Dessa zoner avgör vilka typer av lampor du kan installera i dem. De lampor som ska installeras närmast duschen eller badkaret måste vara extremt vattentåliga och täta för att de ska vara säkra. De som sitter en bit ifrån, till exempel vid spegeln eller över toaletten, behöver inte vara lika fukttåliga och täta. Om du är osäker på hur fukttålig en lampa är, kan du ofta läsa om det på lampans förpackning. Om du fortfarande känner dig osäker efter det ska du alltid fråga någon kunnig.

Be en elektriker om hjälp med installationen

Be alltid en professionell elektriker om hjälp när du ska installera ny belysning i ditt badrum. Elsäkerheten är alltid viktig, speciellt när det kommer till fuktiga rum som badrum. Låt en kunnig och utbildad person utföra installationen av lampor till badrum, så vet du att det blir gjort på bästa möjliga sätt. Du vill ju kunna känna dig trygg i ditt badrum, eller hur?

Du kan även be din elektriker om råd när det kommer till inköp av lampor. Fråga din elektriker om vilka lampor hen rekommenderar att använda i de olika zonerna, så blir det lättare för dig att hitta rätt.

badeværelser

Olika typer av badrumslampor

Det finns många olika modeller och designer att välja bland när det kommer till lampor till badrum. Plafonder och spotlights lämpar sig utmärkt som taklampor i badrummet. Om du vill ge ditt badrum en härlig effekt kan du installera ljuslister längs med taket i badrummet. Det finns även mer dekorativa lampor som passar perfekt vid sidan av din spegel eller bara som en vacker dekoration på väggen.

Om du vill ha mer stämningsbelysning i ditt badrum kan du hänga upp ett par ljusslingor. Se till att dessa är vattentåliga och badrumssäkra innan du hänger upp dem. Du kan även få till ett riktigt stämningsfullt ljus genom att installera dimningsbara lampor. Då kan du själv välja exakt hur ljust eller mörkt badrummet ska vara. Vissa lampor säljs ihop med en fjärrkontroll, vilket ger dig möjligheten att ställa in ditt ljus även när du ligger i badkaret. Det är riktigt fiffigt och smart.

Du kanske också gillar