Business

Provrör och det robusta materialet som de är tillverkade av

Om du har planer på att beställa glasrör vill du givetvis säkerställa att du får den bästa möjliga kvaliteten. Många glasrör, och mer specifikt provrör glas som främst dras nytta av i laboratorium, måste vara tillverkade av ett riktigt robust material.

Detta ska kunna klara av snabba temperaturskillnader och inte lätt gå sönder – någonting som är ett måste när det experimenteras med laboratoriematerial. Just därför används borosilikatglas mycket flitigt till provrör glas, men vad är egentligen det här glaset och vad kännetecknar det?

Borosilikatglas för att ge glasrör hållbarhet

Det finns goda skäl till att just borosilikatglas ofta blir det första valet vid tillverkning av glasrör. Det här materialet tål plötsliga temperaturskillnader upp till ungefär 300 grader. Trots dess hållbarhet väger detta glas mindre än ordinärt glas och det har dessutom god formbarhet för att kunna få till den perfekt formen på olika glasrör och provrör glas. Inte förvånansvärt ser du därför ofta borosilikatglas i laboratorium i form av stavar, bägare, provrör, plattor och liknande.

En egenskap som gör borosilikatglas så effektivt i laboratorium är att det har en hög kemisk resistens, vilket betyder att det klarar av starka kemikalier. Värt att veta är också att borosilikatglas inte enbart dras nytta av som glasrör, utan det här materialet kan du också stöta på i bland annat synglas, belysningsglas och många fler artiklar.

Ett material som du inte skär dig på

Om du krossar vanligt glas bildas det vanligtvis stora glasskärvor som kan vara vassa och obehagliga. Detta är någonting som du inte upplever med just borosilikatglas. När den här glastypen går sönder krossas den i miljontals småbitar som inte är vassa, och detta gör det säkrare för personer som råkar vara i närheten. Du har kanske sett en bilruta eller en busskur krossas och hur glaset då nästan ligger som ett pulver på marken.

För detta skäl används borosilikatglas inte bara till provrör, synglas och belysningsglas, utan också som säkerhetsglas. Fönster och dörrar vid skolor och sjukhus kan exempelvis vara tillverkade av borosilikatglas, och detsamma gäller för de tidigare nämnda bilrutorna eller busskurerna. Om dessa skulle krossas i närheten av en människa finns det en mycket mindre risk att den personen skadar sig jämfört med om vanligt glas hade använts.

Borosilikatglas till ugnsredskap

Har du hört talas om märket Pyrex? Bland deras produkter hittar du bägare, måttkannor, ugnsformar och liknande artiklar – de flesta av dem gjorda av borosilikatglas. När du sätter in en form i ugnen skiftar temperaturen nämligen mycket fort, och som tidigare nämnt klarar borosilikatglas av snabba temperaturskillnader.

Andra användningsområden där borosilikatglas blir ett ypperligt val är som ett skydd till en lampa i en mikrovågsugn eller som en lucka till en tvättmaskin. Oavsett om du är ute efter glasrör, provrör glas eller någon annan liknande produkt kommer du därför att tacka dig själv om du satsar på just borosilikatglas som verkligen håller i vått och torrt!

Du kanske också gillar